söndag 24 juli 2011

Sommarcobbler

Va fan e en cobbler? frågade Johan och ja, det är ju lite svårt det där när man ska översätta till svenska för här säger vi ju kort och gott paj. Det spelar ingen roll om det är ett färdiggräddat skal i botten som man fyller med frukt och bär, om man toppar fyllningen med smuldeg eller som här med en scones-liknande deg, vi kallar det likväl för paj. Eftersom den engelsktalande befolkningen gillar att vara lite mer specifik så har de förstås ett namn för varje sorts paj och den här kallas alltså cobbler. Enligt Wikipedia är den egentliga skillnaden från en "pie" att cobblern saknar en pajbotten utan har bara deg på toppen. Det jag gillar bäst med det här receptet är att degen inte innehåller så mycket socker utan sötman kommer från frukten och glassen (jag blandade ett paket vaniljglass med en halv kruka mixad basilika) eller vaniljsåsen man serverar till. Jag gjorde cobblern glutenfri och använde ca 3 dl av Carlshamns ljusa glutenfria mix, 1,5 dl av deras havremjöl (tänk dock på att inte alla glutenintoleranta äter havre) och 0,5 dl sojamjöl. Självklart kan man dock byta ut det mot vilket mjöl man vill.

Sommarcobbler med jordgubb och nektarin (6-8 port)
  • 5 dl mjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2 msk socker
  • 50 g margarin
  • 1,5-2 dl växtmjölk
  • 4 nektariner
  • 1 liter jordgubbar
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär i margarinet och använd händerna för att skapa en smulig deg. Rör i mjölken lite i taget, tills du får en jämn deg, men överarbeta den inte. Skölj, rensa och dela frukten i bitar. Lägg dem i en ugnsfast form och strö över lite potatismjöl eller majsstärkelse. Klicka ut degen ovanpå frukten. Skjutsa in cobblern i ugnen i ca 45 min i 200°. Börjar den få för mycket färg så lägg på ett bakplåtspapper.

torsdag 21 juli 2011

Examenskalasande del 2

Efter att vi hade fikat i oss det mesta av tårtan så blev det så småningom dags för middag bestående av biffar med sojafärs, champinjoner, bönor och lite annat gott, ugnsrostad sötpotatis och fänkål med citron och persilja, hembakt bröd, svarta oliver, en sås på sojayoghurt + gräslök + persilja + lite limesaft som mixades och så Jamie Olivers Waldorfsallad ur boken Jamies Amerika med lite modifikationer.

Waldorfsallad
  • Rejält med blandad sallad
  • Ett syrligt äpple, skuret i smala stavar
  • Tre selleristjälkar, fint skivade
  • Två nävar små kärnfria vindruvor, halverade
  • En näve valnötter, gärna rostade
  • En rågad tesked dijonsenap
  • Två matskedar vinäger (gärna vit balsamico)
  • En halv deciliter olivolja
  • En rågad matsked sojayoghurt
  • Salt o peppar
Blanda sallad, äpple, selleri och vindruvor. Vispa ihop dressingen, smaka av, häll den över salladen och vänd runt. Krossa valnötterna lätt med händerna och strö dem över salladen. Tadaa!

fredag 15 juli 2011

Paj är väl nästan det bästa

Man får väldigt gärna ha jordgubbar i pajen också. Det blir liksom ännu bättre då. Och rosa och fint.

Knäckig rabarberpaj
  • 75 g margarin
  • 1½ dl havregryn
  • 1½ dl mjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ dl socker
  • en nypa salt
  • 2 msk sojagrädde
  • 4 msk sirap
  • rabarber
Smält margarinet och blanda med de övriga ingredienserna. Rensa ett par rabarberstjälkar och skär dem i bitar. Lägg rabarbern i en form och fördela degen ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 30 min.

onsdag 13 juli 2011

Det var ju midsommar också

Midsommar firade vi i Mellbystrand. Det var mängder och mängder av mat, stormväder, en blomsterkrans som inte fick sitta i någons hår, egengjorda quizes, Johannes Brost, nybakta frallor till frukost, lite kubb, några snabba bad i havet och såklart, kanske viktigast av allt, jordgubbstårtan. Jag följde Kakboken utan ägg och mjölks tårtbottenrecept, fyllde den med vaniljkräm, grädde och jordgubbar och dekorerade lite tjusigt med myntablad och lavendelblommor. En av mina finaste midsomrar någonsin, tack alla fina som var med!

tisdag 12 juli 2011

Havregryn till frukost

Det här är vad jag äter till frukost för tillfället. Det har liksom blivit så, nästan varje dag i en vecka nu. Första gången med någon slags skräckblandad förtjusning. Är det gott? Eller är det ganska äckligt? Bäst att prova en gång till. Jag kom tillslut fram till att det var gott och har sedan fortsatt ett par dagar till. Vad är det då? Jo, det där som jag läst om runt om på diverse matbloggar den senaste tiden. Mest amerikanska. Overnight Oats. Helt enkelt havregryn som får ligga i vätska över natten och därmed mjukna och bilda en rå gröt som man kan klämma i sig till frukost. Här är ett recept. Här är ett annat. Och här är ett tredje. Jag brukar använda både lite yoghurt och en del mjölk, tycker det blir godast så. Smaksätt med vad du vill. Frukt och bär och kryddor och frön och nötter. I skålen på bilden använde jag överblivna, mosade vinbär. Suveränt!

Om två veckor drar jag till Oslo i ett par dagar. Är det någon som har tips på bra matställen eller roliga vegoprodukter man inte får missa när man är i Norge så lämna gärna en kommentar!

torsdag 7 juli 2011

Quinoasallad

Ett recept ur ICAs tidning Buffé som passar utmärkt till grillad, marinerad tofu till exempel.

Ljummen quinoasallad (4 port)
  • 2 dl quinoa
  • 2 avocados
  • 1 liten fänkål
  • 1 liten rödlök
  • ½ paket fryst, tinad mango
  • 65 g ruccola
Koka quinoan i buljong efter anvisningar på paketet. Dela, kärna ur avocadon och skär dem i bitar. Ansa fänkålen och skala rödlöken. Skär dem i tunna skivor. Blanda alla ingredienser och ringla över lite olivolja. Smaka av med lite salt.

onsdag 6 juli 2011

Sojamjölk och smink

Det här är min favorit just nu när det kommer till växtmjölk. Den har en väldigt mild sojasmak även fast den är osötad. Carlshamn kan nog bli ledande när det gäller mjölkfria produkter om de fortsätter såhär. Håller tummarna för lite fler spännande soygurtsmaker!

Kan även passa på att tipsa om att djurvänliga Yves Rocher har stor sommarrea. Jag var inne i butiken på Södra Förstadsgatan i Malmö och shoppade makeup-remover och ansiktsvatten till halva priset. Kalas.

söndag 3 juli 2011

Vego i Praha

Innan midsommar spenderade jag, några skolkamrater och en av våra lärare en knapp vecka i Prag för att gå på Prag Quadriennalen, en stor scenkonstfestival som anordnas vart fjärde år. Vi hade det himla, himla fint, åt mycket god mat, gick på opera och balett, såg performances och balla utställningar, vandrade runt i staden, hängde med studenter från Stockholm och Finland, fotade, åkte spårvagn, försökte lära oss tjeckiska, häpnades över alla pampiga byggnader och sov ganska lite. När det var dags att åka hem var man rätt mätt på intryck, men jag hade ändå gärna stannat en vecka till. Eftersom jag hade både min Diana mini och min Nikon FM med mig pallade jag inte packa ner min digitalkamera utan fick klara mig med iPhonen. Filmrullarna är nu inlämnade och blir det några fina bilder kommer även dessa upp här så småningom.
Vad det gällde maten hade jag förberett inför resan med att pricka ut vegoställen på en karta som jag hade med mig vart vi än gick. Dessvärre missade jag ganska många av dem, men de får sparas till nästa gång. Ett par hundra meter från vårt hotell låg Vegan city så dit begav vi oss för lunch första dagen när vi hade checkat in och tagit en snabb vända i kvarterets supermarket.
Man vill ju testa så mycket som möjligt när man har chansen så jag började med Wontonknyten till förrätt. Ganska slajmiga men ingefärssåsen man fick till var himla god.
Efter det tog jag en liten soppa med nudlar och sojakött. Den var inte alls liten. Det var en hel balja med soppa. Likväl kostade den bara 49 tjeckpengar (ca 20 kr) och var superb.
Vår lärare köpte sushi. Och de andra köpte olika sorters grytor. De flesta verkade nöjda med sin mat och även fast lokalen inte var den mysigaste så var det väldigt god mat till ett schysst pris med stora portioner.
Efter lunchen åkte vi för att hämta våra "festivalpass" och passade även på att hänga lite i Sveriges nationella monter där de hade invigning, bjöd på sill och nubbe och spelade på ett litet trumset av glas.
Sen vart det bråttom för vi skulle till Stavovské divadlo för att se Così fan tutte. När vi kommit fram gick vi ett varv i området för att se om vi kunde hitta något att äta och lyckligtvis sprang jag rakt på Country Life där man plockar mat från en buffé och sedan betalar för vikten på maten. Vi köpte med oss varsin låda och satte oss på en trappa vid teatern och mumsade i oss. Operan var fin, men vi var alla supertrötta och de flesta nickade nog till en liten stund i slutet av sista akten.

Country Life besökte jag sedan två gånger till under mitt besök. Inte särskilt revolutionerande men mycket gott! Pizzan var en favorit.Uppe på taket till Veletrzni palace där den stora internationella mässan och studentmontrarna höll hus fanns en Fly bar. Det var mulet och lite kallt när vi satt där uppe men utsikten var topp.
Både jag och mina kära vän Kiki tycker att något av det bästa när man åker utomlands är att hänga i mataffärer. Här har vi vegohyllan i en supermarket som jag glömt namnet på. Jag ville hemskt gärna köpa med mig allt men det gick ju dessvärre inte att släpa på det i värmen. Fick dock med mig körsbärsyoghurten nedan som kanske egentligen var en dessert och som tyvärr inte var särskilt god.
Hallon- och passionsyoghurten hittade jag i Country Lifes lilla ekoaffär. Finfin!
Har de inga roliga vegorätter på menyn får man komponera ihop en egen. Här köpte jag en sallad, en tallrik grillade grönsaker och lite bröd till det.
Sen gick vi på stadsvandring. Karlsbron var trist så vi lekte med våra iPhones istället.
Slutsats av detta: Åk till Prag. Där är galet fint. Särskilt de judiska kvarteren. Hotell med ett litet kylskåp på rummet är alltid bra för då kan man förvara sojamjölk och yoghurt där att ta med till frukostbuffén. Ha gärna med dig en liten ordlista eller skriv en egen över vad t.ex mjölk och ägg och sådana grejer heter på tjeckiska. Kollar man upp lite olika vegorestauranger innan behöver man definitivt inte gå hungrig. Heja Prag!