torsdag 28 mars 2013

Jorden runt: Tjeckien

Förra veckan blev det mat à la Tjeckien hemma hos Angelika. Det bjöds på schnitzel gjord av tofu med potatissallad, surkål, inlagda gurka och chili. Till efterrätt kaneläppelfyllda crêpes. Fast i Tjeckien heter det inte crêpes utan palačinka. Satt som en smäck gjorde det. Kanske något som kan passa inför en stundande påskmiddag? God helg och glada kycklingar!
Potatissallad

Majonnäs:
  • 1 dl osötad sojamjölk
  • 1 tsk 12-procentig ättiksprit
  • 3 msk citronsaft
  • 2 msk dijonsenap
  • 1-1,5 dl rapsolja
  • chilipulver
  • salt, svartpeppar
  • 8 potatisar med skal
  • 5 dl gröna, frusna ärtor
  • 1/2 finhackad rödlök
  • Inlagd gurka, squash, chili - finhackat (nåt salt och nåt starkt, vad en nu har)
  • Högvis med persilja och dill
Gör majonnäsen först. Mixa allt utom oljan med stavmixer. Fortsätt mixa och tillsätt olja långsamt tills majonnäsen nått önskad (tjock) konsistens.
Koka potatis. Skär i halvmånar. Värm ärtorna. Blanda ihop alles med majonnäsen.

Tofuschnitzel
  • 500 g fryst, tinad tofu 
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk soja
  • Några droppar rökarom
  • Några droppar sesamolja
  • Paprikapulver
  • Salt
Dela den tinade tofun på längden i fem bitar. Koka skivorna någon minut i buljong med lite rökarom. Lägg mellan två handdukar och pressa ut vätskan. Har du tid så låt den även dra en stund i en god marinad.
Blanda samman vetemjöl, vatten, soja, rökarom, sesamolja, paprikapulver efter smak och salt i en djup, vid tallrik. Doppa tofuskivorna i blandningen och vänd dem i ströbröd. Stek ett par minuter på var sida tills paneringen fått fin färg.

Det hela serverades med surkål, inlagd gurka, inlagd chili och riven morot.

Till efterrätt blev det äppelfyllda pannkakor. Det heter palačinka på tjeckiska och är enligt Wiki en centraleuropeisk version av de franska crêpen. Den huvudsakliga skillnaden mellan den slaviska och den franska varianten är att crêpessmeten gärna ska svälla i flera timmar, medan palačinka kan stekas direkt. Serveras gärna med färsk frukt, yoghurt eller sylt och därtill grädde.
 
Palačinka med äppelfyllning (6 st)

Pannkakssmet:
  • 1,75 dl mjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 3 dl sojamjölk
  • 1 msk olja
Fyllning:
  • 6 små, syrliga äpplen skurna i bitar
  • 3 msk mjölkfritt margarin
  • 3 msk rårörsocker
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk citronjuice
  • lite muskot
Vispa samman alla ingredienser till pannkakorna utom oljan. Låt svälla i kyl.
Häll margarinet i en kastrull och låt smälta. Tillsätt kanel och muskot och rör ut. Häll i äpplena och fräs mjuka i ca 6 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och låt blandningen svalna.
Ta ut pannkakssmeten ur kylen, tillsätt oljan och stek i panna.

Kör ihop till nåt crêpesliknande. Grädde, rostade valnötter och sucre de flor på det. Tadaa!

Inga kommentarer: