torsdag 17 januari 2013

Jorden runt: Karelen pt 1

Som jag nämnde i förra inlägget bestämde jag och min vän Angelika oss för att vi i år varje månad ska laga varsin middag med tema från ett visst land eller en region. Platserna valdes ut genom att slumpmässigt välja ett sidnummer och en del av den sidan, t.ex. nedre högra eller övre vänstra. Angelika pekade ut de valda sidorna i en atlas och så var listan över de tolv länderna klar. Första stoppet gör vi Karelen. Vi hamnade alltså i Ryssland (Karelen sträcker sig ju även in i Finland) men då landet är så stort valde vi att utgå från den specifika regionen. Så vad äter man i Karelen? Efter idogt googlande kom vi båda fram till ungefär samma sak, det finns två urtypiska rätter från Karelen. Karelska piroger och Karelsk stek. Då Kotten Ankansson var snabb sattan på att säga "PIROGER WIIII!" fick Angelika helt enkelt ge med sig, lämna pirogbakandet åt Kottis och själv ge sig i kasst med steken.

Vad är då Karelsk stek? Ja, inte är det en stek i alla fall. Enligt Angelika lägger man "en massa sorters kött skuret i bitar i en gryta med pepparkorn och buljong och så låter man det koka sjukt länge". Man kan även krydda med lagerblad och lägga till t.ex. morot och lök. Vi kom fram till att det påminner ganska mycket om kalops. Rätt så smakfattigt men gott med rödbetor och palsternackspeppat potatismos!
Karelsk stek (6 port)
  • 125g ljusa sojastrimlor
  • 4 morötter
  • 1 bit vitkål
  • 2 lökar
  • 6 kryddpepparkorn
  • 6 lagerblad
  • 2 buljongtärningar
  • ca 2/3 dl sojasås
  • ett uns rökarom
  • peppar
  • 1-2 msk potatismjöl
Häll i gryta, täck med vatten. Koka sattan. Red av med potatismjöl utrört i kallt vatten.

Potatis- och palsternacksmos
  • 3 medelstora palsternackor
  • 8-10 potatisar
  • 2,5 dl havregrädde
  • muskot
  • salt 
  • peppar
Dela i mindre bitar, koka mjuka. Stöt med potatisstöt. Blanda i grädde och kryddor.


Det blev minsann efterrätt också! Bullar med citronsmakande färskostfyllning. Himlans goda! Receptet kommer härifrån och där finns även bilder som visar hur man viker ihop bullarna.
 
Vatrushka (ca 12 st)
  • 120 ml havremjölk 
  • 1 tsk no-egg + 2 msk vatten
  • 60 g socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g margarin
  • 300 g mjöl
  • 2 tsk torrjäst
  • en nypa salt

    Fyllning
  • 250 g Tofutti Creamy naturell (eller annan vegansk färskost)
  • 60 g socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk citronzest

Värm mjölken till 40°. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop till en deg. Låt jäsa ca 45 min. Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Dela degen i 12-14 bitar och rulla små runda bullar. Platta till dem lite, gör ett hål i mitten och klicka i fyllningen eller vik ihop dem på ett mer otraditionellt sätt som i det här receptet. Lägg bullarna på en plåt och låt dem jäsa upp. Grädda sedan i 170° i ca 20 min.

1 kommentar:

Angelika sa...

Härligt att du behöll min beskrivning "koka sattan". Jag hör liksom mig själv prata igenom texten.