söndag 7 augusti 2011

Chutney på plommon och tomat

Fredagskvällen bjöd på knytismiddag med fina gänget som jag inte sätt på länge då alla varit bortresta på varsitt håll. Det blev potatissallad, marinerade sojastrimlor och Taifuns wienerkorv (min favvis) med hembakt korvbröd. Jag bidrog med sallad på ruccola, grön sallat, päron, vindruvor och salladslök och så en chutney. Sen fick man efterrätt också! Små söta krusbärspajer med vaniljvisp.

Plommon- och tomatchutney (ca 5 dl)
  • 6 plommon
  • 4 tomater
  • 2-3 små lökar eller 1 normalstor gul
  • 1 röd chili
  • 1 dl brun farin
  • 1 dl råsocker
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk kanel
Kärna ur plommonen och skär dem och tomaterna i mindre bitar. Dela lökarna på mitten och skär dem sen i ganska smala klyftor. Finhacka chilin och ta bort kärnorna om du inte vill ha det så starkt. Lägg alla ingredienser i en gryta och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt puttra knappt en timme utan lock på svag värme. Rör runt då och då så att det inte bränner fast. Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar och låt svalna. Förvara i kylen och servera till grillad tofu, söndagens seitanstek, ugnsrostade grönsaker eller något annat gott.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Något annat gott... Hmm, tofu är inte gott

Anni sa...

ät inte tofu då?