fredag 19 november 2010

Glutenfria lite juliga choc chip cookies

Idag blev jag så väldigt sugen på att baka kakor. Vetemjölet var slut så det fick bli det jag hade hemma. "Nej men så bra, då blir de ju glutenfria!" tänkte jag men app app app, lite väl snabb där va. Använde fiberhavregryn och där har de ju blandat i vetekli. Kasst. MEN om man köper vanliga havregryn eller ännu hellre rent havre, så blir det fina glutenfria kakor.

Glutenfria choc chip cookies som doftar jul
  • 100 g margarin
  • ½ dl farinsocker
  • ½ dl råsocker
  • 2 msk sirap
  • 1 no-egg (1 tsk pulver + 2 msk vatten)
  • 1 dl havregryn
  • ½ dl sojamjöl
  • 1½ dl rismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk kanel
  • 1/8 tsk nejlikor
  • 1/8 tsk muskot
  • 1/4 tsk salt
  • 40 g mörk choklad (gärna 85%), hackad
  • 1-2 msk torkade tranbär, hackade
Rör ihop margarinet med socker, sirap och no-egg. Mixa havregrynen så att de blir mer som mjöl och blanda med de andra mjölerna, bakpulvret och kryddorna. Vänd ner mjölblandningen i margarinmassan och knåda försiktigt ihop till en deg. Blanda i choklad och tranbär. Rulla små bollar och platta ut dem med handen på en plåt. Grädda i 175°C i ca 10-12 min. Låt kakorna vila på plåten i 5 minuter ungefär och flytta dem sedan med en stekspade till ett galler där de får svalna. De är väldigt ömtåliga i början men när de får kallna håller de ihop bättre. Stoppar man dem sedan i frysen blir de nästan ännu bättre.

4 kommentarer:

Kristin sa...

På föreläsningen om celiaki i lördags fick jag höra att dietisterna tycker det är ok med vanliga havregryn för oss glutenintoleranta altså inte nödvändigt vis rent havre som är mer än dubbelt så dyrt. Min glutenfria matkasse kommer att bli några kronor billigare jippi!

Anni sa...

åh men vad bra! alltid bra att veta när jag bakar till dig med ju. :)

Cecilia sa...

sv: det bör finnas marshmallos kvar på Aporna! De stod i en egen liten kyl mellan godishyllorna på väg mot kassan. 49 kr för typ 150 g i stlk mini, men det fanns även större och smaksatta (jordgubb). Jag tycker de var goda, och konsistensen mycket lik. Dock smakar de inte exakt (de smakade liten aning kylskåp om du vet vad jag menar) så klart, och jag kommer nog främst att använda dem i saker: varm choklad, bakverk mm än äta dem bara. Tror även de blir goda att grilla för de rostade sig bra i ugn. Om du smakar dem får du berätta vad du tyckte!

Anonym sa...

Mhm! Finfina kakor behövs alltid i förråden!
Du har blivit utmanad på min blogg! Hoppas du antar den :) http://veganisera.wordpress.com
Ha det bra!