tisdag 29 juni 2010

Citron- och salviacupcakes

På midsommar bjöds det även på citron- och salviacupcakes med hallonglaze. Självklart går det lika bra att göra dem på annat mjöl om man inte vill ha dem glutenfria. Jag utgick från receptet på Golden vanilla cupcakes ur Vegan cupcakes take over the world. Har du inte den så köp den. Bästa boken ever.

Sage it right cupcakes (12 st)
  • knappt 2,5 dl soyamjölk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 3 dl glutenfri mjölmix
  • 2 msk majsstärkelse/potatismjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 112 g margarin
  • 1,75 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • skal från 1 citron
  • saft från ½ citron
  • ca 10 salviablad, finhackade
Vispa samman mjölken och vinägern i en skål och låt stå och dra i någon minut. Blanda mjölet, majsstärkelsen, bakpulvret, bikarbonaten och saltet i en bunke. Vispa margarinet och sockret fluffigt med elvisp. Tillsätt växelvis mjölken och mjölblandingen tills allt har blivit en jämn smet. Rör i citronskal och -saft och salvian. Fyll 12 muffinsformar till 2/3 med smet. Grädda i 175° i 20-22 min. Låt svalna helt.

Hallonglaze
  • en näve frysta tinade hallon
  • 25 g margarin
  • 2,5 dl florsocker
  • ca 1 msk soyamjölk
Mosa hallonen igenom en sil och släng kärnorna. Rör margarinet mjukt med en gaffel. Tillsätt florsockret och blanda till en smulig massa. Droppa i 1 msk av hallonsaften och rör hela tiden. Gör likadant med mjölken. Känns glazen för tjock så tillsätt lite mer mjölk och är den för lös så ta lite mer florsocker. Bred sedan glazen på de kalla cupcakesen.

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Javisst är det, använder också den boken flitigt :)

Spännande med citron och salvia, har jag nog aldrig testat. Än :)

Emmélie sa...

Intressant med Salvia. Ser gott ut! :)