söndag 18 januari 2009

Cookies.

Söndag. Regnet öser ner. Lite snuvig är jag nog allt med. Då är det inte mycket som slår chocolate chip cookies och en bra bok! Originalreceptet är från The joy of vegan baking men jag har manipulerat det lite. Jag är också lite lat och orkar inte räkna om måtten. Kan tipsa om att det finns cups-mått att köpa bl.a. på Lagerhaus, himla bra investering! Spring och köp!

Double chocolate chip cookies
  • 3 tsk no-egg pulver
  • 6 msk vatten
  • 275 g margarin
  • 3/4 cup strösocker
  • 3/4 cup farinsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 1/4 cups mjöl
  • 1/4 cup kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 200 g hackad mörk choklad
Vispa samman no egg-pulver och vatten. Rör samman margarin, strösocker, farinsocker och vaniljsocker. Häll i no egg-blandningen. Blanda i en annan skål mjöl, kakao, bikarbonat och salt. Häll mjölblandningen i socker och margarinmixen. Rör i chokladen. Känns degen för kladdig så tillsätt lite extra mjöl. Klicka ut kakor på en plåt och grädda i 190° i 8-10 min.

torsdag 15 januari 2009

En fika om dan håller doktorn på stan...?

Här kommer två recept till ifrån Leilas kakbok A piece of cake som jag har veganiserat och fixat lite med. Det är för övrigt en sjukt grym bok som alla kakälskare bör införskaffa!

Morotskaka
  • 3 tsk no egg-pulver
  • 6 msk vatten
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1½tsk kanel
  • 1 sk kardemumma
  • ½tsk ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1½ dl olja
  • 4½ dl rårivna morötter
Glasyr
  • 60 g margarin
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • skal av 1 lime
  • 100g creamy spread
Vispa samman no egg-pulver och vatten med sockret. Blanda alla torra ingedienser och häll ner dem i smeten. Tillsätt olja och morötter. Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 150° ca 55 min. Låt kakan svalna.
Rör samman alla ingredienser till glasyren och bred på kakan när den är kall.



Yumyum bullar
  • 1 msk kardemumma
  • 3 dl soyamjölk
  • 50 g jäst
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 150 g margarin
  • 2-3 msk soyagrädde
  • 11-12 dl mjöl
Fyllning
  • 200 g margarin
  • 200 g mandelmassa
  • knappt en msk vaniljsocker
  • ev. några droppar karamellfärg
Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är ljummen, 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, socker, salt, margarin(rumstempererat, inte smält) och soyagrädde. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs den i bunken under bakduk i 45-60 min till dubbel storlek. Rör samman margarin, riven mandelmassa, vaniljsocker och karamellfärg. När degen är färdigjäst delar du den i två delar och kavlar ut den ena biten. Bred på hälften av fyllningen, rulla ihop degen och skär bullar i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i pappformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Gör likadant med den andra degenbiten och låt bullarna jäsa i 45-60 min. Pensla bullarna med soyamjölk och grädda i 200° i ca 10 min.

Skepp o'hoj.

Det här är ett recept på kärleksmums (fast hemma har vi alltid kallat det för sjörövarkaka) ifrån Leila Lindholms bok A piece of cake som jag har gjort om lite och veganiserat. Den smakar ganska mycket banan så om man inte gillar det så kan man nog använda mer soyagrädde istället eller no egg-pulver. I orginalreceptet ska det vara 5 ägg.

Sjörövarkakor
  • 2½ mogna bananer
  • 2-3 msk soyagrädde
  • 4 dl strösocker
  • 4½ dl mjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 5 msk kakao
  • 2 dl vatten
  • 300g margarin
Glasyr
  • 2 dl soyagrädde
  • 2 msk kaffe
  • 200g mörk choklad
  • 2 dl kokosflingor
Mosa banan och blanda med soyagrädden. Vispa ihop med sockret. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten. Tillsätt vatten och smält margarin.
Klä en långpanna och häll i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 200° i 10-15 min. Den ska vara lite kladdig. Låt svalna.
Koka upp grädden, häll i kaffet och låt svalna något. Smält ner finhackad choklad och rör tills glasyren är slät. Glasera kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär den i rutor.

Happy new year!

2009 är här och nu är det dags att ta tag i sitt liv. Baka massor, laga mer mat, dansa mer, göra nått spännande, resa, öva på gitarr och piano, jogga (kanske lite ibland iaf...), uppdatera bloggen, ha roligt, rita en serie, läsa mycket osv osv.

2008 avslutades som sig bör med pompa och ståt och framför allt en snajsig efterrätt! Det blev pistageglass och strawberrycheesecakeglass! Recepten är från Glass mot glass och var kalasgoda! Där finns massor av glassrecept som jag inte kan vänta på att få prova. Har funderingar på att göra någon/några sorter när mina vänner kommer och hälsar på nästa helg. Högst på listan står nog salty buttery caramel, peanut butter peanut bits och färskost lime.

Såhär såg iaf vår nyårsglass ut:



Årets skiva: Animal Collective - Merriweather Post Pavilion (det har ju inte visserligen inte gått så lång tid av året än, men den blir svår att slå)