onsdag 4 mars 2009

Citronmandelcupcakes.

Ett recept ur Vegan cupcakes take over the world som egentligen ska vara med macadamianötter. Jag hade dock inga, så det blev med mandel! + chokladganache.

Citron- & mandelcupcakes (12 st)
  • 0,8 dl rapsolja
  • 1,75 dl socker
  • 0,6 dl soygurt
  • 0,8 dl soyamjölk
  • 0,6 dl citronsaft
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1 tsk vaniljsocker
  • knappt 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt
  • 0,8 dl mald/finhackad mandel
  • 1,25 dl grovhackad mandel
Rör samman olja, socker, soygurt och soyamjölk. Tillsätt citronskal, citronsaft och vaniljsocker. Blanda i en annan skål mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Häll i de torra ingredinserna i den blöta blandningen och rör ihop så allt blandas. Tillsätt sist mandeln. Blanda väl och häll sedan upp i muffinsformar. Grädda 20-22 min i 175°. Låt svalna.

Citronsmörkräm
  • 100 g margarin
  • 4,75 dl florsocker
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk vaniljsocker
Rör margarinet smidigt och tillsätt florsockret + citronsaft lite i taget. Häll i vaniljsockret och kör med elvisp i ett par minuter tills det är fluffigt och fint.

Chokladganache
  • ½ dl soyamjölk
  • 100 g mörk choklad
  • 2 msk lönnsirap
Koka upp mjölken i en kastrull och ta av den från värmen. Bryt eller hacka chokladen i små bitar och låt den smälta i mjölken. Tillsätt sirapen och rör samman allt till en slät smet.

Dekorera cupcakesen med chokladganache och citronsmörkräm. Kräng i dig.

Inga kommentarer: